środa, 14 października 2020

Karkówka w sosie duszona z pieczarkami

 

Karkówka

Karkówka duszona z pieczarkami w sosie pomidorowym. To danie jednogarnkowe, długo gotowane, ale możesz przygotować je dzień przed podaniem. Będzie nawet lepsze, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Mięso jest kruche i rozpływa się w sosie. Najczęściej podaję je z gotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze pasuje kasza, makaron albo kromka chleba.

 Składniki:

  • 500g karkówki
  • olej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 250g pieczarek
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój w plastry, każdy z nich rozbij tłuczkiem, posyp z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry karkówki.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Włóż warzywa na patelnię z mięsem. Smaż chwilę i zalej całość bulionem.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz ogień, patelnię przykryj i duś danie przez 30 min.

Dopraw solą, pieprzem. Odlej odrobinę gorącego sosu do szklanki i wymieszaj z mąką. Tak zahartowany sos wlej ponownie na patelnię. Gotuj jeszcze 15 min, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. 


 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter